מאגר העתודות למגורים בירושלים לשנת 2040 (החלה"ט)
היזמים של הבנייה ברכס לבן טוענים שמדובר בתוכנית חיונית לכאורה. גם בוועדות התכנון שדנו בנושא עלו טענות דומות. איך הם מסבירים זאת? הטיעון המעט מפותל עובד כך: כדי להגדיל את כמות הדירות בתוך ירושלים באמצעות פרויקטים של פינוי-בינוי, צריך לפתות את היזמים והקבלנים. אם הקבלנים לא יקבלו מעין "פיצוי", בדמות דירות על ההר ברכס לבן, הם יסרבו לבנות בתוך העיר עצמה – בטענה שזה לא משתלם. לכן מציעים להם קרקעות נוספות לבנייה רווחית יותר מחוץ לעיר (שמכונות "קרקע משלימה"). זהו טיעון בעייתי מכל כך הרבה סיבות - עליהן עשינו סרטון הסבר.
אבל אולי בכל זאת רק כך ניתן לפתור את משבר הדיור? אז מסתבר שממש לא. בפברואר 2019 החברה להגנת הטבע פרסמה דו״ח על עתודות המגורים של ירושלים עד שנת 2040. מהבדיקה עולה כי יש כ-125 אלף יחידות דיור פוטנציאליות בבירה. גם אם לוקחים בחשבון קשיים בבנייה של חלקן – נשארים עם כמעט 80 אלף יחידות דיור שאפשר לבנות בתוך ירושלים עד 2040 – בלי לפגוע בשטחי הטבע המיוחדים מסביב לעיר.
מעבר לכך, בנייה בשולי העיר היא מסובכת, לא יעילה ויקרה. היא דורשת עוד כבישים – וגם מזניחה את השכונות של מרכז העיר ואת האפשרות לחדש ולשפר אותן. בנייה ברכס לבן ובמקומות נוספים בהרי ירושלים תגרום לכך שמשאבים רבים יופנו אל מחוץ לעיר, על חשבון תכניות פינוי בינוי, התחדשות עירונית, פיתוח תעסוקה ומלונאות בלב ירושלים.